Monday, 27 February 2012

x hebat sangat

siapakah kita sebenarnya? hamba ataupun tuan....apabila di tanya persoalan ini kepada kita, sudah semestinya jawapannya ialah kita ini merupakan seorang hamba ALLAH S.W.T.  TETAPI adakah perbuatan kita ini  melambanagkan identiti seorang hamba. cuba kita kenang dan renung-renungkan bagaimana sebenarnya ciptaan manusi yang sebenarnya hina. kita diciptakan daripada tanah dimana tanah ini sering kali di pijak diludah dan sebagainya. jadi kalau begitu apakah yang kita ingi banggakan sebenarnya. oh saya faham kita ingin mengatakan bahawa kita mempunyai akal dan fikiran yang hebat. kalau begitulah fikiran kita saya rasa kita patut buang jauh2 fikirang itu. hal ini adalah kerana ilmu yang di miliki oleh manusia ini sebenarnya hanya setitik air dilautan jika dibandingkan dengan ALLAH S.W.T. cuba kita fikirkan bagaimana hebatnya pencipta kita ini yang memberi akal kepda kita. sedangkan penerima itu sendiri pun telah di puji inikan pula pemberinya.

  itulah yang patut lakukan. kita sepatutnya memuji ALLAH dan bukannya manusia yang sebenarnya hanya menumpang ilmu yang bakal pergi meninggalkannya.

No comments:

Post a Comment

SEPULUH TANDA-TANDA BESAR TIBANYA HARI KIAMAT


Ertinya :

Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: "Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: "Apa yang kamu perbincangkan?". Kami menjawab: "Kami sedang berbincang tentang hari qiamat". Lalu Nabi saw. bersabda: "Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya". Kemudian beliau menyebutkannya: "Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma'juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka".
(H.R Muslimi)