Saturday, 21 December 2013

jom kejar!!

kejarilah akhirat maka sudah pasti dunia akan hadir dalam hidup tetapi jika dunia yang dikejar maka sudah pasti akhirat akan meninggalkanmu dan belum pasti dunia di dalam genggamanmu..

"barangsiapa yang akhirat itu tujuan utamanya maka Allah jadikan kekayaan dalam jiwanya. Allah mudahkan segala urusannya dan dunia akan datang kepadaya dalam keadaan hina) iaitu dalam dirinya yang mulia).

Seseiapa yang menjadikan dunia itu tujuan utamanya maka Allah letakkan kefakiran antara dua matanya. Allah cerai beraikan urusannya dan dunia tidak akan datang kepadanya melainkan apa yang ditakdirkan untuknya iaitu dalam keadaan yang hina"
( riwayat al-tirmizi)

No comments:

Post a Comment

SEPULUH TANDA-TANDA BESAR TIBANYA HARI KIAMAT


Ertinya :

Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: "Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: "Apa yang kamu perbincangkan?". Kami menjawab: "Kami sedang berbincang tentang hari qiamat". Lalu Nabi saw. bersabda: "Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya". Kemudian beliau menyebutkannya: "Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma'juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka".
(H.R Muslimi)